Genel

Arama Ağı Reklamları

Arama Ağı Reklamları - Dijital Pazarlama

 Arama Ağı Reklamları, Google arama motorunda yaptığınız sorgularda web sitenizin aramalarda gösterilmesini sağlar. Bu sürece kadar farkına varmayan kaç kişi vardır bilmiyorum ama Google arama motorunda yapılan aramalarda bir kullanıcı iseniz kesinlikle reklamlara denk gelmişsinizdir. Arama ağı reklamları, basit şekilde seçilen anahtar kelimelerle ilgili yapılan arama sonuçlarında listelenmenizi sağlar.

 Verilen reklamlar çevrimiçi reklamcılığın en tanınmış kanallarından biridir, genel olarakta çoğunlukla kullanılması gereken bir kanaldır. Tanınmasında ki en büyük etmen, arama ağı reklamlarını kullanarak doğrudan ürün veya marka arayan hedef kitleye ulaşmasını sağlamasıdır.

İçindekiler ;

Dikkat !

Önemli not alanı

1. Arama Ağı Reklamları Nedir?

Arama Ağı Reklamları - Dijital Pazarlama
Arama Ağı

  Arama ağı reklamları Google’ın en çok kullanılan reklam biçimidir. Metin temalı reklam biçimidir ve metininize atadığınız anahtar kelimeler aratıldığında reklamınız gösterilir. İyi bir SEO çalışması ile beraber sıralamada zirveleri zorlamanız kaçınılmazdır. Görüntülü reklam ağı kampanyalarına göre daha avantajlı olmasının nedeni, görüntülü reklamlarda görüntüye yalnızca görüntü çekici olduğu için tıklama olasılıkları daha fazladır. Bu da dönüşüm olmadan tıklama alma sayınızı artırır ve harcamanız artar. Arama ağı reklamları ise iyi oluşturulmuş bir anahtar kelime listesi ile ilgili kişilere ulaştırılması daha kolay reklamlardır.

2. Arama Ağı Kampanya Oluşturma

 Arama ağı kampanya oluşturmayı, reklam grubu oluşturma ve reklamlar takip eder. Arama ağı kampanyası oluştururken öncelikle hedefinizi belirlemelisiniz. Web sitesi trafiği mi istiyorsunuz, satış mı, yerel mağaza ziyaretleri ve tanıtımları mı? Yeni başlıyorsanız web sitesi trafiğini tercih edebilirsiniz. Bu seçeneği seçtikten sonra sırasıyla:

  • Reklam türünü seçersiniz (Arama ağı mı, görüntülü reklam ağı mı ya da diğerlerinden birini mi?)
  • Hedefinize ulaşmak istediğiniz web sitesinin adresini seçersiniz.
  • Kampanyanıza isim verirsiniz.
  • Bütçe ve teklif verirsiniz. 
  • Kampanyanızın görüneceği alanı seçersiniz. Burada Google Arama Ağı İş Ortaklarını Dahil Et seçeneği de çıkar. Bu işareti tıklayabilirsiniz ancak çok da trafik alan yerler olmadığını belirtmek gerekir. Görüntülü Reklam Ağı seçeneği de eğer dahil etmek isterseniz şıklarda önünüze çıkacaktır.
  • Konum ve dil seçimlerini de yaptıktan sonra artık reklam grubunu oluşturmaya başlayabilirsiniz.

 Arama ağı kampanya oluşturma esnasında önemli ufak detaylar da karşınıza çıkar. Ancak bu detaylar her işletmenin ihtiyaçlarına göre belirleneceği için burada detayları açmak istemedik. Kampanya kırılımlarını dile göre, yerleşime göre, cihaz hedeflemesine göre, kitle hedeflemesine göre de yapabilirsiniz.

3. Arama Ağı Reklam Grubu Oluşturma

 Arama Ağı reklam grubu oluştururken dikkat edilmesi gereken önemli konular vardır. Bunların başında hizmet ve ürünlerinizi doğru bir şekilde sınıflandırmış olmanız gelir. Beyaz eşya satan bir mağaza olduğunuzu düşünelim. “Beyaz Eşya” adında bir kampanya oluşturdunuz. Bütün beyaz eşyaları da bu reklam altında girdiniz. Web siteniz yeterince tıklanma alsa da satın alma işlemi ya da mağaza ziyaretleri beklediğiniz gibi değil. Bunun en önemli sebebi, reklam gruplarını ayrıştırmış olmamanızdır. Her ürün için ayrı bir reklam grubu ve anahtar kelime listesi hazırlamalısınız. Bu sayede hangi ürün için ne kadar trafik aldığınızı ve doğru reklam şeklinizin hangisi olduğunu ölçebilirsiniz. 

 Web sitenizin ilişkili URL’sini girerek devam edebilirsiniz. Reklamını vermek istediğiniz ürünü de ilgili alana yazarak bir anahtar kelime listesine ulaşırsınız. Bu anahtar kelimeleri 12, en fazla 15 civarı tutmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca anahtar kelime eşleme biçiminizi de belirlemiş olmalısınız. Sıralı eşleme mi, tam eşleme mi, geniş eşleme mi kullanacaksınız? 

 Burada anahtar kelimelere uygun başlıklar girmeniz gerekecek. Ayrıca “Görünen Yol” kısmını da doldurmanızı öneririz. Bu sayede nihai URL’nize eklenecek olan alakalı kelime ile kullanıcı doğru adreste olduğuna emin olacaktır. 

 Başlıkların anahtar kelime listenizle uyumlu olmasına dikkat edin. Aynı zamanda işletmenizi daha öne çıkarmak için başlıklar bölümüne ayrıcalıklarınızdan bahsedebilirsiniz. Unutmamanız gereken nokta 30 karaktere sığdırmak zorunda olduğunuzdur. Bu nedenle etkileyici ve amaca uygun başlıklar seçmeyi deneyin. Örneğin “Hızlı Kargo Avantajı”, “Ertesi Gün Kapınızda”, “Online Diyet”, “Erken Rezervasyon Fırsatları” gibi kendi amacınıza uygun başlıklar belirleyebilirsiniz. Bütün başlıkları bunlardan seçmemelisiniz. Dediğimiz gibi başlıklarınız anahtar kelimelerinizle uyumlu olmalı.

 Başlıkları belirledikten sonra 90 karakterlik açıklama kısmına geçersiniz. Burası başlıklarınızın hemen altında görünen, biraz daha ayrıntı verebildiğiniz alandır. 

 Daha sonra site bağlantısı, açıklama metni uzantıları ve telefon uzantısına geçersiniz. Diğer uzantılara tıklayarak yeni eklemeler yapabilirsiniz. Bu uzantılar sayesinde sayfanız daha geniş bir alan kaplayacak ve daha dikkat çekici olacaktır. Ancak asla ama asla unutmamanız gereken bir nokta şudur ki; daha dolu görünsün diye alakasız içerikler ekleyip sitenizin kalite puanını düşürmemelisiniz.

 Bütün bunları yaptıktan sonra Google Ads size reklamınızı inceleme olanağı sunacaktır. Uygun gördüğünüz yerleri düzeltip  reklamınızı yayınlayabilirsiniz. Detaylarda boğulmak istemiyor ve vakit kaybetmeden reklam vermek istiyorsanız profesyonel bir destek almanızı tavsiye ederim.

Sonuç;

Metin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir