Genel

Dijital Viral Pazarlama Nedir?

 Viral olmak deyimi sık sık önümüze geliyor olsa da dijital viral pazarlama ile ilgili tam olarak bir bilgiye sahip olmayabiliriz. Bu yazımızda viral olmanın hele ki dijital mecrada bir markanın viral olmasının olumlu ve olumsuz yanlarından bahsedeceğiz.

 1997 yılında Marketspace LLC başkanı Jeffrey Rayport yayınladığı “The Virus Of Marketing” adlı makalesinde, “Tanıdığım tüm pazarlamacılar kitlesel pazar ekonomisi için umutsuzca yeni pazarlama yaklaşımları arıyorlar. Terim her ne kadar sert olsa da korkmaktan vazgeçmenin ve onu kucaklamanın vakti geldi: Viral Pazarlama ya da bir diğer adıyla V-Pazarlama.” cümlesiyle birlikte hem viral pazarlamanın bilinen ilk tanımını yapmıştır hem de bu kavramı hayatımıza kazanmıştır.

 Viral kelimesi virüs gibi yayılması için verilmiş bir isimdir. Siz de markanızın virüs gibi yayılmasını istemez misiniz?

İçindekiler ;

Dikkat !

Önemli not alanı

1. Viral Pazarlama Nedir?

Dijital Viral Pazarlama Nedir?
Dijital Viral Pazarlama Nedir?

 Genel olarak viral pazarlama, bir ürün ya da bir hizmetin tüketiciler tarafından ağızdan ağıza konuşularak duyurulmasına ve bu sayede reklamının yapılmasına verilen addır. Bu tanım, viral pazarlama ile ilgili en yaygın olarak tercih edilen tanımlarından biridir. Ancak pazarlama alanında bulunan uzmanların önemli bir bölümü viral pazarlama ile ilgili ağızdan ağıza pazarlama yönteminden çok daha farklı bir pazarlama yöntemi olduğunu belirtmektedir. 

 Viral pazarlama ile ilgili en yaygın olarak kullanılan tanımlardan birisi de web siteleri, mobil uygulamalar, sosyal medya ya da kullanıcılar üzerinden pazarlama mesajının başka bir web sitesine, mobil uygulamaya, sosyal medya uygulamasına ya da kullanıcıya ulaştırılması ile ilgili bir pazarlama yöntemidir. Viral pazarlama ile ilgili kabul edilen farklı tanımlardan birisi de mesajın kitleler arasında virüs gibi yayılması ile ilgilidir. Mesajı ileten kişiler kendi özgür iradesi ile potansiyel müşteri olacak kişilere mesajı ulaştırır.

2. Dijital Viral Pazarlama Nedir?

 Viral olmak deyimi hayatımızın her döneminde bilinirken, dijitalde viral olmak ne demektir sorusunun biraz açılması gerekiyor. Günümüz sosyal medyasını düşünürsek, bir mesaj tek bir tıkla kısa süre içinde milyonlarca kişiye ulaşmaktadır. Bu sayede bir ileti kısa sürede viral hale gelebilir. 

 Bir iletinin viral hale gelmesi eğer olumlu anlamda bir mesaj içeriyorsa, masrafsızca yapılan çok büyük bir reklama dönüşecektir. Dijital viral pazarlamada markanız, hiç beklemediğiniz anlarda komik bir videonun içerisinde kullanılan bir parçaya dönüşmesi sonucu ücretsiz bir reklama dönüşebilir. 

 Ürününüzle ilgili pratik bir kullanım yolu bulmuş bir kullanıcı bunu herkesle paylaşmak isteyebilir. “Bundan iyi pazarlama mı olur?” dediğinizi duyar gibiyiz. Bizce de olmaz. Dijital viral pazarlama, en masrafsız şekilde, geniş kitlelere ulaşma aracıdır. Peki markanızın viral olması için oturup birinin markanızı paylaşmasını mı bekleyeceksiniz? Tabi ki de hayır. Viral olmanın çeşitli yolları vardır. Biraz da bu yolları inceleyelim.

3. Nasıl Viral Olunur?

 Dijital dünyada bir virüs gibi yayılmak, dilden dile, posttan posta, storyden storye, DM’den DM’ye, videolardan videolara, reelslerden reelslere ulaşmak istemez misiniz? “Evet” dediğinizi duyar gibiyiz. O halde başlıyoruz. 

• Markanızın viral olmasını istiyorsanız markanızla ilgili ilgi çekici, eğlenceli ve zekice hazırlanmış videolar hazırlayın. Videonuzun dili samimi olursa paylaşılma olasılığı çok artacaktır. 

• Özel günleri yakından takip edin ve özel günlere uygun içerikler hazırlayın. Markanızı ön olanda tutmak için can atmayın. Derdiniz özel güne verdiğiniz önemi göstermek olsun. 

• Bir kere yapınca hemen viral olunacağını düşünmeyin. Bir plan dahilinde düzenli olarak paylaşın. 

• Youtuber, influencerlara videolar çektirerek markanızın viral olamsını da sağlayabilirsiniz. 

• Bir marka değil de sosyal medyada viral olamaya çalışan biri iseniz, siz de bir eğlenceli bir yeteneğinizi gösterebilirsiniz. Video hazırlamayı biliyorsanız eskilerden ilgi çekici, komik bir videoyu canlandırabilirsiniz. 

• Eğer komik olmak değil de sosyal sorumluluk anlamında bir içerik üretmek istiyorsanız çarpıcı şeyler paylaşmak durumundasınız. Bir örnekle gösterecek olursak, istismar edilen çocukların kendilerini yok sayılmış hissettiklerine dönük görseldeki afiş oldukça ilgi çekici duruyor.

4. Dijital Viral Pazarlama Örnekleri

 Ogün Alibaş’ı düşünün, uzun süre martı videosu paylaştı ve bize martıyla samimi, ilişkisini uzun süre gösterdi. En sonunda uygun bir içerikle paylaşınca da viral oldu. Şimdi o içerikte kullandığı müziklerin sayesinde İbrahim Tatlıses ve hepimizin unuttuğu manken Doğa Bekleriz tekrardan gündem oldu.

 Yaptığı röportajlarda da ne işler yaptığını bahsetme şansı buldu. Birkaç tane eşarp firmasının tekliflerle kendisine geldiğini söyledi. Eşarp firmaları viral olmak için Doğa Bekleriz’i seçmek istedi.  Ama bunun ötesinde Ogün Alibaş artık daha çok tanınır, oldukça fazla takipçi kazanmış biri haline dönüştü. Kısacası zamanında eğlenceli bir programda yapılan bir hareket, yıllar sonra birinin elinde viral bir videoya dönüştü. Bu sürecin de tek bir kazananı olmadı.

Sonuç;

Metin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir