İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla, pazarlama stratejileri de kullanıcıların eğilim gösterdikleri alanlara göre farklılık göstermiştir. Önceki zamanlara göre, günümüzde internet kullanımı ikiye katlanmış ve kullanıcılar ihtiyaçlarını internet üzerinden görmeye başlamıştır. Geleneksel pazarlama yöntemlerini rafa kaldıran Mersin dijital pazarlama, günümüzde oldukça talep gören bir sistemdir. İnternet; sadece kişilerin iletişim kurup oyun oynadıkları mecralar değil, alışveriş yapıp hizmet gördükleri alanlara da dönüşmüştür. Alışveriş yapmadan önce kullanıcılar internet üzerinden bilgi edinip, ürün ve hizmet tercihlerini buna göre yapmaktadır.
İçindekiler ;
Dikkat !
Dijital pazarlama bir nevi süreç yönetimidir. Bunun için planlama yapılmadan ilerlenmemelidir. İş Akış Süreci Oluşturulmalıdır. Dijital pazarlama bir nevi süreç yönetimidir. Bunun için planlama yapılmadan ilerlenmemelidir. İş Akış Süreci Oluşturulmalıdır.
1. Mersin Dijital Pazarlama İle Geleneksel Pazarlama Arasındaki Fark Nedir?
Pazarlama yöntemlerinin sınırı yoktur. Siz bile kendinize daha önce pek kullanılmamış bir strateji yaratabilirsiniz. Ama sonuç olarak her bir strateji diğerinden farklıdır. Dolayısıyla etkilerinin ve geri dönüşlerinin farklı olması da muhtemeldir. Bu yüzden her geçen gün yeni bir pazarlama yöntemi ile karşılaşıyoruz. Aslında bu yeni stratejilerin büyük çoğunluğu, mevcut dijital pazarlama tekniklerinin türevleri olarak karşımıza çıkar. Bu durum da pazarlama tekniklerini geleneksel ve dijital olarak iki ana gruba ayırır. Peki, bu terimlerin farkları nedir?
1.1. Maliyet
Geleneksel pazarlamanın temel araçları televizyon ve gazetedir. Basılı mecranın ve profesyonel reklam filmlerinin geniş bir bütçe gerektirdiği de bilinen bir gerçektir. Dijitalde ise pazarlama süreçlerinin çoğuna ücret ödemeniz gerekmez, yapacağınız ödemeler içinse çok geniş bir bütçeye ihtiyacınız yoktur. Örneğin sosyal medyada sadece reklam için para ödersiniz. Aktör, senarist, yönetmen, reklam yazarı gibi büyük bir ekip yerine görev yapan tek bir kişi vardır: Influencer.
1.2. Zaman ve Süreklilik
Geleneksel pazarlama yöntemleri ile yapacağınız reklamlar, belirli zaman dilimlerinde tüketiciye gösterilir ve potansiyel müşterileriniz o zaman dilimlerinde sizin reklamlarınızı görmeyebilir. Süreklilik sağlamak zor olduğu için marka bilinirliğinin artışı da yavaş olur. Dijitalde böyle bir durum söz konusu değildir. Dijital pazarlama ile reklamlarınız 7/24 yayında olur. Viral olacak bir reklam ise marka bilinirliğini hızlıca artırabilir.
1.3. İletişim ve Etkileşim
Tek yönlü reklam yapmaya olanak tanıyan geleneksel pazarlama ile potansiyel müşterilerinizin tepkisini ölçemezsiniz. Çünkü bu yöntemde müşterinin reklamı gördüğünde ya da duyduğunda ne tepki verdiğini bilemezsiniz. Dijital pazarlamanın özellikle sosyal medya kolunda yorum yapma ve mesaj atma gibi iletişim seçenekleri vardır. Reklamları görenler fikirlerini bildirebilirler ve soru işaretlerini hızlıca gidererek gerçek müşteriye dönüşebilirler.
1.4. Performans Analizi
Dijital reklamların ölçülebilir olması önemli bir avantajdır. Geleneksel reklamların ne kadar görüntülendiği bile net bir şekilde bilinemezken dijital reklamların görüntülenme ve tıklanma sayıları net bir şekilde görülebilir. Ayrıca bir ürün satışı söz konusuysa, kaç kişinin reklama tıklayarak o ürünü aldığını bile ölçebilirsiniz.
1.5. Hedef Kitle Erişimi
Şans faktörüne geleneksel pazarlamada daha çok ihtiyaç duyarsınız. Çünkü reklamlarınız gösterildiğine onu görenler bazen potansiyel müşterileriniz olmayabilir. Dijital pazarlamada ise reklamlarınızın kime gösterileceğini ayarlama şansınız vardır. Böylece ürün ve hizmetleriniz ile ilgilenen kişilere doğrudan ulaşabilirsiniz.
Bu liste uzatılabilir ve liste uzatıldıkça yeni farklar da ortaya çıkabilir. Dijital pazarlamanın özgür dünyası her geçen gün yeni bir kapı açar, bu da geleneksel pazarlamadaki bir kapının kapanması anlamına gelir. Dolayısıyla inovatif dijital pazarlama örnekleri çoğaldıkça, hemen yarın bile bu listeye yeni bir madde eklenebilir.
2. Mersin Dijital Pazarlama Reklam Çeşitleri
Başta Google ve Facebook (Meta) olmak üzere dijitalde söz sahibi olan pek çok firma, dijital reklamcılık için gerekli altyapıyı sağlamış durumdadır. Bu altyapı sayesinde müşterilerinize ulaşmak için kullanabileceğiniz çeşitli reklam türleri de geliştirilmiştir. Başlıca dijital reklam çeşitleri şöyledir:
- Banner (Display) Reklamlar
- Sosyal Medya Reklamları
- Influencer Pazarlama
- Native Reklamlar
- Video Reklamlar
- E-Posta Reklamları
- Mobil Reklamlar
- PPC (Tıklama Başına Maliyet) Reklamlar
- Remarketing
- Pop-Up Reklamlar
- Arama Motoru Reklamları (SEM & SEO)
3. Dijital Pazarlama Değerlendirilmesi
Dijital pazarlamada geri dönüşümleri ölçmek ve değerlendirmek büyük önem taşır. Hangi yöntemi seçerseniz seçin geri dönüşümler olumlu gitmediğinde yaptığınız adımları tekrar gözden geçirip belki farklı bir kanala yoğunlaşmak isteyebilirsiniz. Doğru ürünle, doğru kampanya ile ve doğru platformda yoğunlaşmak geri dönüşleri de artıracaktır.
Şans faktörüne geleneksel pazarlamada daha çok ihtiyaç duyarsınız. Çünkü reklamlarınız gösterildiğine onu görenler bazen potansiyel müşterileriniz olmayabilir.
Dijital pazarlamada ise reklamlarınızın kime gösterileceğini ayarlama şansınız vardır. Böylece ürün ve hizmetleriniz ile ilgilenen kişilere doğrudan ulaşabilirsiniz. Bu liste uzatılabilir ve liste uzatıldıkça yeni farklar da ortaya çıkabilir.
3.1. Dijital Pazarlama Danışmanlığı
Dijital pazarlamanın özgür dünyası her geçen gün yeni bir kapı açar, bu da geleneksel pazarlamadaki bir kapının kapanması anlamına gelir. Dolayısıyla inovatif dijital pazarlama örnekleri çoğaldıkça, hemen yarın bile bu listeye yeni bir madde eklenebilir.
Sonuç;
Metin