1 Saatte SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
SEO Optimizasyonu yapılarak web sitelerin ziyaretçilerinin çoğu arama motorlarından gelmektedir, yani toplam trafiğin çok büyük bir kısmı arama motorlarındaki aramalar sonucunda sitenize ulaşmaktadır, durum böyle olunca web sitelerinin arama motorları ile uyumlu olması daha da önemli hale gelmektedir.
SEO optimizasyonu genellikle web sitenizin bazı bölümlerine küçük düzenlemeler yapılması anlamına gelir. Tek tek incelendiğinde bu değişiklikler sadece eklemeler gibi görünebilir, ancak diğer optimizasyonlar ile birlikte sitenizin kullanıcı deneyimine ve organik arama sonuçlarındaki performansına gözle görünür etkide bulunurlar. Arama motoru optimizasyonu, sitenizin arama motorlarında görünürlüğünü artırmak için atılabilecek en iyi adımdır, ama her durumda site içeriğinizi arama motorlarına göre değil ziyaretçilerinize göre düzenlemeniz daha uygun olacaktır. Bu yazımızda SEO optimizasyonu hakkında birkaç bilgi paylaştık. Daha detaylı bilgi almak isterseniz bize iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
İçindekiler ;
Dikkat !
Arama motoru optimizasyonu, sitenizin arama motorlarında görünürlüğünü artırmak için atılabilecek en iyi adımdır, ama her durumda site içeriğinizi arama motorlarına göre değil ziyaretçilerinize göre düzenlemeniz daha uygun olacaktır. SEO için önemli tavsiyeler yazımızı okumak için yazıya tıklayıp, birkaç ipucu alabilirsiniz.
1. Blog İçeriği Yazın
SEO uyumlu yazı; okuyuculara, müşterilere ve arama motorlarına hitap edecek şekilde planlanmış, insanların okumak veya paylaşmak istediği içerikleri üretme çalışmasıdır. Arama motorlarında üst sıralara çıkması hedef alınmış, doğru bir içerik planlamasıyla oluşturulan ve SEO ile optimize edilen yazılara SEO uyumlu makale denir.
2. Haftalık İçerik Planı Oluşturun
- Site Alt Yapısı
- Sitemap
- İçerik
- Sayfa İçi SEO
- Optimizasyon
- İçerik Optimizasyonu
- Sosyal Medya Optimizasyonu
- Akıllı URL Kullanımı
- Site Hızı
3. Rakip Backlink Analizi Yapın
SEO rakip backlink analizinin süreci, markadan markaya ya da bulunulan sektöre göre farklılık gösterebilir. Hedeflediğiniz niş kitle, genel hedef müşterileriniz, tüm iş hedefleriniz rakip SEO analizi süreci için belirleyici etkenlerdir. Tüm marka ve web siteleri için geçerli sayılacak iyi bir analiz için bazı kritik adımlar vardır. Bunları adım adım bir kılavuz olarak görmektense püf noktalar ve ipuçları olarak görüp bulunduğunuz alanda ihtiyacınıza yönelik kullanabileceğinizi söylemeliyiz. Elbette ki bu ipuçlarından yararlanma sürecine girmeden önce rakiplerinizin kim olduğunu iyice bilmeli ve benimsemelisiniz.
4. İndekslenmeyen Sayfalarınızı Kontrol Edin
İndeksleme (Indexability)–arama motorunun dizinine bir sayfa analiz etme ve sayfa ekleme yeteneğini ifade eder. Google bir siteyi tarayabilse bile, indexleme sorunları nedeni ile tüm sayfalarını dizine ekleyemeyebilir.
5. Açılış Sürenizi Kontrol Edin
Kullanıcı deneyimi açısından yavaş olan siteler ziyaretçisine çile çektirmekte aradığı bilgiye hızlı ulaşamadığından yavaş sayfada zaman kaybetmektedir. Bu konuyu da değerlendiren arama motorları kendisini tercih eden kullanıcının en doğru bilgiye en hızlı şekilde ulaştırmak düşüncesiyle hareket ederek, sitenizin açılış hızının 2-3 saniyeden önce olması gerekmektedir.
Sonuç olarak arama motorlarının yavaş siteleri üst sıralara yükseltmediğini rahatlıkla belirtebiliriz.
6. Sitenizi Hızlandırma Yöntemleri Bulun
Hızlı açılmayan siteler kullanıcılarına iyi deneyim yaşatamadığı için arama motorlarının da güvenini kaybediyor. Daha geç tarandığı için içerik kalitesi yüksek olsa da arama sonuçları sıralamasında gerilerde yer alıyor. Dolayısıyla sahip olduğunuz web sitenizin hız açısından optimize edilmesi gerekiyor. Bu da beraberinde daha fazla organik trafik, daha fazla kullanıcı ve marka prestiji getiriyor. Peki site hızı nasıl artırılır? Bunun için yapmanız gerekenleri 5 adımda sıralıyoruz.
- Hosting Seçimi
- Tema Seçimi
- Benzer Kod Bloglarından Kurtulun
- Görselleri Optimize Edin
- Sıkıştırılmış Dosyalar
7. İçeriklerinize Resimler Ekleyin
İlk başta doğru fotoğrafı seçebilmek çok önemli, sadece bu alanda bir resim olsun diye resim koymamak gerekiyor. Artık resim seçerken dikkat etmemiz gereken başka bir konu ise farklı cihazlarda nasıl görüneceği, eğer tasarımımız responsive ise farklı cihazlarda görünümünü düşünmemiz gerekiyor. Eğer resmimiz mobilde düzgün görünmüyorsa aslında görünmüyor demektir. Mevcut internet kullanıcıların %80’i siteleri mobilden ziyaret ediyor.
Sayfamıza eklemiş olduğumuz her resim 1 adet sunucuya istek gönderir. Bu nedenle bu istekleri azaltmak sitenin hızını arttıracaktır. Eğer her sayfada kullandığımız resimler varsa bunları tek bir resimde birleştirip, yayınladığımız yerde ilgili alanı gösterebiliriz. Bu işleme sprite deniliyor. Önceki dizilerde anlattığım gibi font olarak bunu çözebiliyoruz. Sprite metodunda tek bir resim için istek oluşacak ve tüm sayfalarda bu görseller hızlı bir şekilde ekrana gelecektir.
8. İç Linkleme Yapın
Site içi linkler aynı site içerinde yer alan 2 sayfa arasındaki hiperlinklerdir. Site içi linkler tıpkı backlink gibi çalışırlar. Ancak backlinkler iki ayrı site arasındaki hiperlinkler olarak bilinirler. Sitenizde bir başka link yer aldığında ona dış link adını veririz. Eğer kendi linkinizin içinde linkleme yaparsanız o zamanda ona site içi link adını veririz.
Düzgün yapılacak bir site içi linkleme stratejisi Google’daki sıralamanızı ciddi bir şekilde yukarı taşıyabilir.
9. Rakiplerinizin İçeriklerini Kontrol Edin
SEO’da Rakip Analizi, pazarlamacıların ürünleri veya hizmetleriyle ilgili arama sorguları için arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) daha yüksek olan web sitelerini değerlendirmek için kullandıkları bir süreçtir. Bu analiz, hangi anahtar kelimelerin rakiplerinizin sitelerine en fazla trafik çektiğini, bu anahtar kelimeler için kullandıkları stratejiyi, edindikleri backlinkleri ve sitelerini hedef kitleriyle nasıl buluşturduklarını keşfetmenize yardımcı olur. Rakiplerinizin öne geçmek için neler yaptığını belirledikten sonra, sitenizi optimize edebilir ve SERP’lerde daha yükseğe çıkmak için SEO stratejinizi belirleyebilirsiniz.
10. 404 Bağlantıları Kontrol Edin
Eğer internet sitesinde herhangi bir sayfanın URL’si değişirse 404 hatası alırız. Google Webmaster Tools üzerinden açılan sayfa ile sorun çözülebilmektedir.
Google Webmaster Tools, websitesi sahiplerinin kullanımı için Google’ın sunduğu araçlardır. Tüm web site sahipleri için ücretsiz yayınlanan bu araçlar sayesinde sitenizde yer alan hatalı sayfaları görebilir, bunları düzeltilmesi için öneriler alabilirsiniz.
11. Search Console Hatalarını Kontrol Edin
Google Search Console basitçe sitenizi tararken ve arama motoru sonuçlarına eklerken karşılaşılan, herhangi bir hatayı çözmenizi sağlayan bir uygulamadır. Bu uygulama ekstra olarak hangi sayfaların daha iyi derecelendirildiğini ve hangilerinin Google tarafından görmezden gelindiğini de sizlere sunar.
Endeks Kapsamı Raporu olarak bilinen, hataların ve derecelendirmelerin sunulduğu bu rapor aracın en güçlü özelliğidir. Sitenizde bulunan Google tarafından taranan ve dizine eklenen her bir sayfayı detaylı bir şekilde sizlere eksikleriyle ve hatalarıyla gösterir.
12. Kopya İçeriklerinizi Bulup Yeniden Oluşturun
Duplicate Content Türkçe anlamıyla yinelenen, kopya içerik anlamına gelmektedir. Bu durum site içerisinde aynı içeriğin yayınlanması veya farklı bir sitede aynı içeriğin yayınlanması sonucu oluşan durumdur. Yinelenen içerik, bir sayfada bulunan içerikle başka bir sayfada bulunana birebir aynı olan içeriktir.
13. H Etiketi Hiyerarşinizi Kontrol Edin
En önemli başlık etiketi h1 etiketidir ve en önemsizi h6 etiketidir. HTML kodlamasında h1 ile h6 arasındaki başlık etiketleri bir yukarıdan aşağıya hiyerarşi oluşturur. Bu, etiket numaralarından herhangi birini atlarsanız, başlık yapısının bozulacağı anlamına gelir.
Örneğin, sitenize bir h1 etiketi ve ardından h3 etiketi eklenirse, hiyerarşi bozulur, yani başlık yapısı SEO dostu değildir. Bununla birlikte, bu, bir h4’ten bir h2’ye sorunsuz bir şekilde atlayabilen aşağıdan yukarıya yapı için geçerli değildir. İdeal olarak, her sayfa bir h1 etiketine sahip olmalı, ancak birden fazla olmamalıdır.
Sonuç;
Metin