Tasarım ilkeleri, etkili ve ilgi çekici bir kompozisyon oluşturmak için tasarım yapan kişinin uyması gereken kurallardır. Tasarımın temel ilkeleri: Vurgu, Denge Bütünlük Zıtlık, Orantı, Alan ve Ritim. Tasarımın sanattan farkı bir amacının olmasıdır. Görsel olarak, bu işlevsellik, bir görüntünün bir odak noktası, bir odak noktası olduğundan emin olarak yorumlanır. Grafik tasarım, herhangi bir disiplin gibi, işi istikrarlı ve dengeli hale getirmek için çalışan katı kurallara bağlıdır. Grafik tasarım; denge, karşıtlık, hizalama, ölçekleme gibi kavramları kullanır. Daha detaylı bilgi almak isterseniz bize iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
İçindekiler ;
Dikkat !
Grafik tasarım, herhangi bir disiplin gibi, işi istikrarlı ve dengeli hale getirmek için çalışan katı kurallara bağlıdır.
1. Vurgu İlkesi
Her tasarımın bir vurgusu, yani odak noktası vardır. Burada verilmek istenen mesaj verilir. Hem kelimeler ile hem renkler ile hem de görseller ile odak noktası desteklenmelidir.
2. Denge İlkesi
Denge, hem renklerin, hem görsellerin, hem de yazıların eşit dağılımını ifade eder. Bu denge, göz yormayan bir tasarımı ifade eder ve tasarım ilkeleri arasında önemli bir tanesidir.
3. Bütünlük İlkesi
Bütünlük ilkesi, tasarımın parça parça ele alınması değil, tamamı ile anlam ifade etmesidir. İyi bir tasarımın belki de en olmazsa olmaz ilkesi bütünlüktür. Bu sayede baskı yapılan tasarıma bakıldığında, genel bir bütün algısı oluşur ve her bir parça, ahenk içerisindedir.
4. Zıtlık (Karşıtlık) İlkesi
Zıtlık yani karşıtlık, tasarım ilkeleri arasında yer alan önemli bir kuraldır. Buna göre karşıtlıkların gücünden faydalanılır. Zıtlıklar ilgi çekici hale gelir ve özellikle baskısı yapılacak olan tasarımlar daha fazla göz alıcı olur.
5. Orantı İlkesi
Oran, tasarımdaki şekiller ve yazılar arasındaki denge halidir. Tasarım için son derece önemli olan oran orantı konusu, hem estetik bir görünümü ifade eder, hem de oranı sağlanan tasarımda istenen noktalar dikkat çekmeyi başarır
6. Alan İlkesi
Alan iki boyutlu tasarımda zorunlu olarak düzdür; genişlik ve yüksekliği vardır ama derinliği yoktur. Gören kişinin zihninde boşluk illüzyonu yaratabilecek belli işaretler vardır. Bu işaretler kullanılarak sanatçılar ve tasarımcılar üç boyutlu olarak algılanabilecek resimler yaratabilirler Ölçü boşluk illüzyonu yaratmak için en kolay yollardan birisidir
7. Ritim (Devamlılık) İlkesi
Ritim, devamlılık ya da uyum, aynı temel tasarım ilkesini ifade eder. Genel bir ahenkten söz ediyoruz ve bu uyumluluk hali gözün tasarımdaki önemli detayları kolayca yakalanmasını sağlamaktadır.
Sonuç;
Metin