Bu yazımda sizlere Ses Kaydı Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir? Konusunda bilgi aktarmaya çalıştım. Ses kayıt alırken en temel husus sesiniz ve de mikrofonu kontrol edebilmenizdir. Ses kayıt aldığınız konum doğru duruş ve teknikler ile çok iyi olmayan bir mikrofonla bile oldukça başarılı bir kayıt gerçekleştirmeniz olağan. Tabi böyle bir senaryoda tam terside olabilir ve hata yaptığınız durumda çok pahalı ekipman olsa bile kötü kayıtlar çıkabilir.
Kullandığınız ekipmanlarınız profesyonelleştikçe kullanma ayarları ve ayrıntıları artıyor kayıt esnasında kötü mikrofon kullanımından dolayı her türlü bozuk ses kayıt alındıktan sonra daha fazla hissediliyor. Size kayıt sonrasında daha çok düzenleme gerekliliği ve zaman kaybınız oluyor. Daha detaylı bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.
İçindekiler ;
Dikkat !
Kayıt alırken nefes alış verişine dikkat edilmelidir, net alınan ses kayıtlarını bozabilecek bir başka sebep olarak öne çıkıyor. Bundan dolayı, kayıt yaparken nefes alış verişinizi dikkat etmeniz büyük önem taşımaktadır.
1. Ses Hakkında Araştırmalar Ve Bilgiler
Sözlü makale ve araştırmalar toplanması zahmetli bir iştir ve herhangi hata yapıldığı süreçte aynı bilgilerin yeniden bulunması genelde mümkün değildir. Bundan dolayı ses kayıt düzenleme çalışmalarında, baştan aşağı kaliteli bir kayıt alınması halinde planlanmalı ve bunun için gereken önlemler yüzeysel şekilde elde edilmelidir.
Kulaktan daha iyi bir değerlendirme yapılmasına ve kayıtlı ekipmanın akustik çözümleme yöntemleriyle incelenmesine de imkan verir. Ek olarak, gelecek kuşak bilim insanlarına iyi bir miras bırakmamız gerekmektedir.
Ses, havada sıkışma-seyrelme dalgaları aslında ilerleyen basınç dalgalarıdır. Özellikleri (ve birimleri): Frekans (Hz), Şiddet (dB), Süre Örneksel (analog), bir sesi bilgisayar ve sisteme kayıt almak ve üzerinde işlem uygulamak için sayısala dönüştürmek gerekir.
2. Ses Kaydı Alınırken Mesafeniz Nasıl Olmalı?
Alınan kayıtların birçoğu fazla sesli veya sessiz parçalardan oluşmaktadır. Alınan ses kayıtlarının yüksek sesli olan kısımlarında mikrofondan uzaklaşıldığında, sessiz konuşmalarınızıda ise mikrofona yaklaşmalısınız. Bunu kendinize huy edinip, sürekli kullanımınızda ise ses düzeyiniz dalgalanmaları giderebilir, ses dosyası için gerekli sıkıştırma düzeyini azaltabilirsiniz.
Mikrofona bir karış kadar mesafeden konuşun. (15 – 30cm) Kayıt esnasında mikrofona mümkün olduğu kadar yakın durmanız sesin daha kaliteli olmasını sağlarken, izleyen ve dinleyenleri de etkisi altına alan bir kayıt olacaktır. Ancak gerekli seviyede olmayan yakınlık veya uzaklık da sesin bozulmasına ve patlamasına sebep olacaktır.
Bu terime çamurlu (muddy) ses denilmektedir ve çok yoğun bas oluşturur. Bu tip durumlarda alınan kayıt sonrası post-prodüksiyonda yazılım ile bu sorunu düzeltmek oldukça zor hale geliyor.
Mikrofonunuzun 3 farklı şekilde yerleştirebilirsiniz. Eğer masa üstü mikrofon tutucu kullanmaktaysanız mikrofon boyun hizasının biraz altından ağzınıza dönük şekilde olmalıdır. Bu düzeyin en etkili yanlarından biri ağzınızdan yayılan ses dalgasının mikrofona direkt çarpmadığı bir şekilde olması gerekmektedir. Eğer masa üzerine sabitlenen mikrofonlardan birini kullanmaktaysanız bu durumda mikrofonunuzu benzer şekilde yukarıdan boyun hizasının üzerinden sarkacak şekilde de kullanabilirsiniz. Her iki hizada da ağzınızdan ve burununuzdan çıkacak havanın mikrofon üzerinde istenmeyen etkiler yaratmasına engel olunur. Bu seslere de “popping / pop” sesleri ya da ses patlamaları deniyor. Özellikle çok mikrofonlara yakın durulduğunda “p”,“s”.“t” gibi harflerde sık rastlanacak şekilde patlamalar ve tiz seslere rastlanmaktadır ve yaşanan ses bozukluklarına sonrasında yazılım üzerinde, post prodüksiyon esnasında düzeltilir, minimize edilir. Genelde zor bir süreçtir.
3. Ses Kaydı Ekipmanları Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Müzik kaydı almak için en kaliteli ses kayıt cihazını seçmek zor bir işlemdir. Ses kayıt cihazı arayanlar hassas ve kaliteli kayıt ve çözünürlük değerlerinii dikkate almalıdır. Bundan dolayı her vuruşu ve her ritmi tekrar hissedebilirsiniz. Kayıt tuşları, otomatik kayıt kütüphanesi, kablosuz şekilde de dosyaları kontrol edebilme gibi özellikler sizlerin önceliği olmalıdır.
Ses kayıt cihazları ve ekipmanlarıda donanımsal özellikler kullanıcıların ihtiyaçlarını göz önünde bulunduruluyor. Müzisyenler için üretilen ses kayıt cihazları hassas kayıt almakta olsa bile ortam dinleyicileri farklı ayarlara sahip olabilir. Ses kayıt cihazlarının saklama formatları da sizin kullanımınıza uygun olmalıdır. Ufak ve portatif ses kayıt cihazları da çantada hatta cepte taşınmaya da uygun.
Sesinizi kaliteli bir şekilde kaydedebilmeniz için ses kayıt cihazları yeni nesil özelliklerle bunu mümkün kılıyor. Sanatçılara ansızın gelen ilhamı kayıda alan, röportaj kaydı da alan ve micro boyutlarıyla her ortam ses kaydını alabilen ses kayıt cihazları da bu ortama olanak sağlamaktadır.
Kayıt altına alınan sesi düzgün şekilde dinleme imkanı veren ses kayıt özelliği her cihazın yapabildiği bir şey değil bundan dolayı da üstün performans sağlayan ürünleri incelemeniz ve aralarından özellik kıyaslaması yaparak elinizden ve bütçenizden geldiği kadar kaliteli olanı almanız en doğrusu olacaktır. İş için gereken, müzik için gerekirse açık havada kullanımlarda farklı fonksiyonları bulunan ses kayıt cihazlarını almanız tavsiye edilir.
Lavalier mikrofonlar yaka mikrofonu veya klipsli mikrofon olarak da bilinir. Genel olarak film yapımcılığında ve yayıncılıkta kullanılan küçük kablolu mikrofonlardır. Fark edilmediği için ve görüş dışında kalan ağzın yakınına kullanılabildiği için diyalog kaydetmek için idealdir. Bu ister vlog, ister raporlama ya da röportaj kaydı olsun, birçok çeşitli kayıt alınaması gereken yerlerde temiz ve net ses elde etmenizi sağlar.V
4. Lav Mikrofonlarının Avantajı Nedir?
Lav Mikrofonları sesteki pürüzlerin oluşmamasını sağlar.
Sonuç;
Metin