Videografi (Grafikçi) Nedir? Videografiker Nasıl Olunur? Dijital, ortam araçlarını kullanarak herhangi bir çalışmayı hazırlayan kişilerdir. Yaşadığımız zaman dilimi açısından baktığımızda grafikerlik hem çok kullanılan hem de oldukça ihtiyaç duyulan meslek dallarından biridir. Geleneksel medya veya sosyal medya fark etmeksizin artık kullanılacak her türlü projede bilgisayar araçlarının desteğine ihtiyaç duyuluyor. Videografikerler de bu projeler üzerindeki ihtiyaçları çeşitli şekillerde ve ürettikleri yaratıcı, akıllıca fikirleri sonuca kavuşturan kişilerdir.
Bilgisayardaki sistemleri ve programları kullanarak projelerin en önemli kişileri haline gelmişlerdir. Grafikerler belli başlı konularda grafik tasarımlar yaparlar. Bu tasarımlar yapılırken tipografi, animasyon ve grafik adı verilen durağan ve ya hareketli görseller kullanılır. Belli bir işe uygun ve ya bireysel kişiler için istenilen özelliklerde görseller ve yeni tasarımlar oluşturulur. Grafiker hayal gücünü kullanarak birbirinden güzel tasarımlara imza atabilir. Bu tasarımların ise belli başlı kurallara uyması gerekir. Video Prodüksiyon Tam Olarak Nedir? adlı yazımıza bakabilir ve daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
İçindekiler ;
Dikkat !
Video edit işlemleri için en yaygın kullanılan programlar: Kurgu-montaj işlemleri için Premier Pro ve effects ve tasarım işlemleri için After Effects programları genellikle tercih edilmektedir. Kaliteli ve yaratıcı video işlemlerinde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir bu iki program.
1. Videografikerin Yapması Gereken Temel Hususlar
Videografi de grafikerler tasarım, tipografi, animasyon, grafik gibi hareketli veya normal görsellerden faydalanırlar. Hazırlanan içeriklerin amacına uygun hizmet edebilmesi adına grafikerlerin görevleri şöyledir;
- Tasarımına çalıştığı kişinin/kurumun düşündüğü tasarımı ve dizaynı anlayabilmek.
- Tasarımın istendiği mecranın gerekliliklerini ve özelliklerini anlamak, alandaki yenilik, süreç ve trendleri takip etmek.
- Kişiden/Kurumdan aldığı talimatlara dizayn ve tasarım açısından yorum eklemek ve talimatları geliştirecek düzende bulunmak.
- Daha yaratıcı ve içeriğe özgün tasarımlar, yenilikçi fikirler ve tasarımlar üretmek.
- Kişinin/Kurumun istediği içeriği revize ederek ona göre düzenlenen versiyonlarını zamanında İletmek.
- Tasarım boyunca kullanılan yazılımlara hakim olmak ve bu alandaki yüzeysel gelişmeleri takip etmek.
2. Videografiker Olmanın Şartları Nelerdir?
- Grafik tasarımcıları mesleğini hangi alanda icra edecekse o alana hakim ve yapacağı işi ortama uydurabilir olmalıdır.
- Ortama ve işe uygun renk ahengini ortaya çıkarak işini daha belirgin hale getirmelidir.
- Hayal gücünü yapacağı iş doğrultusunda zenginleştirmelidir.
- Videografi tasarımlarını ilgili teknikleri kullanarak ortama aktarabilmelidir.
- Teknolojinin içinde var olmalı ve gelişen teknolojilerden eksik kalmamalıdır.
- Gelişen yenilikler ile tasarımlarını birleştirmelidir.
Bu meslek kolunda olmak isteyen kişiler üniversitelerin grafik tasarım bölümlerinden mezun olmaktadırlar. Ayrıca filmcilik, reklamcılık bölümleri de tasarımcı yetiştirmektedir.
2.1 Tam Olarak Nedir?
Görsellerin hareketli hali alabilmesi için, elde edilen görüntülerin farklı düznlerde işlenip, birleştirilerek saklanması ve akışkan (animasyon) olarak oynatılabilir hali alması diyebiliriz. Biraz daha genel örneklerle anlatabiliriz. Cep telefonunuzla bir video çektiniz. Bu videoyu düzenleyip çeşitli yazılar, şekiller, efektler vb. eylemler yapılmasına videografi denir. Telefonla yapılan video edit işlemlerinin hepsi videografi dalına girmekte. Fakat profesyonel dah ileri seviye video düzenleme işlemleri için daha içeriği daha detaylı programlar kullanılmaktadır.
Sonuç;
Metin