Bu yazımızda SEO’da Rakip Analizi Önemi Nedir? gibi soruların cevabını vermeye çalıştık. Daha detaylı bilgi almak isterseniz bize iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Rakiplerinizi değerlendirmenizde ki temel sebep rakiplerinizin önüne geçmektir. SEO yazısının sizi ne kadar ileri götüreceğini SEO Neden Gereklidir? adlı yazımızda anlatmıştık, rakiplerinizi elemek adına SEO yazısı markanızı ve ürününüzü çok ileri düzeylere getirmek için yapılan bir hizmettir. O yüzden SEO hizmeti aldığınız firmanın rakip analizini ne kadar iyi yaptığına dikkat etmelisiniz.
İçindekiler ;
Dikkat !
SEO görünürlüğü endekslerinden de anlayabileceğimiz gibi, sıralamalarda ilk on, pastanın neredeyse tamamına sahip olan firmaları oluşturur.
1. Rakip Analizi Nedir?
Bu yazımızda SEO’da Rakip Analizi Önemi Nedir? gibi soruların cevabını vermeye çalıştık. Daha detaylı bilgi almak isterseniz bize iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Pazarlamacıların ürünleri veya verdikleri herhangi bir hizmeti, ilgili arama sonuç sayfasında (SERP) daha yukarda olan web sitelerini ölçmek amacıyla kullandıkları bir süreçtir. Bu uygulama, rakiplerinizin hangi anahtar kelimeleri kullanıp trafik çektiğinin sonucunu bulmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda edindikleri backlinkleri ve hedef kitlelerini siteleriyle nasıl buluşturduğu da gösterir. Rakiplerinizin öne çıkmak için neler yaptığını bulduktan sonra sitenizi buna göre düzenleyip optimize edebilirsiniz. Arama sonuçlarında üst sıralara çıkmak için çeşitli SEO stratejileri geliştirebilirsiniz.
2. Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
Bir sektördeki rakiplerinizin kim olduğunu belirlemek kimi zaman zor olabilir. Ufak bir tüyo: Günümüzde çeşitli araçlardan yararlanarak SERP’te hedeflediğiniz anahtar kelimelerde öncelikli sıraları alan siteleri belirlemek, rakiplerinizin kim olduğunu anlamanın etkili yollarından biridir. Rakiplerinizi iki farklı kategoride incelemek son derece mantıklı. Fakat bunların tamamını aynı dikkatle izlemeniz pek mantıklı olmayabilir. Eğer siz butik bir mutfak gereçleri markasıysanız doğrudan İkea’yı rakip olarak işaretleyerek onların pazarlama yöntemlerini taklit etmek, sizin hacminiz ve olanaklarınız için pek talihli olmayabilir. Bu yüzden rakiplerinizi ‘’gelecekteki rakipler’’ ve ‘’güncel rakipler olarak ikiye ayırmanızı tavsiye ederiz.
- Rakipleri tespit edin,
- Yararlı olacak anahtar kelimeler belirleyin,
- İlk sayfada rekabet eden siteleri belirleyin,
- Rakip backlink analizi yapın,
- Üst sıralardaki siteleri inceleyin,
- Arama motorlarının isteklerine göre hareket edin,
- Siteniz için bu doğrultuda SEO stratejileri geliştirin.
3. Rakip Analizinin Önemi Nedir?
Rekabet analizi, 2021 ve 2022 yılının büyüyen trendlerinden biri olan e-ticaret siteleri tarafından özellikle kullanılıyor. Bu işlem, özellikle pazardaki en önde gelen oyuncuları tanımak, bu oyuncuların toplam hacmin ne kadarını etkisi altına aldığını görmek ve pazarın sosyoekonomik unsurlarla beraber şekillenen güncel durumunu keşfetmek için oldukça faydalıdır. Genel olarak rekabet analizi aşağıdakileri size ve markanıza sağlar:
- Hedef pazarda sizin için engel olabilecek rakiplerinizi anlamak ve bunlar için doğru stratejileri üretmek mümkün olur.
- Hedef kitle beklentilerini keşfetmek ve bunların ne kadarının rakipleriniz tarafından karşılanabildiğini görmek için son derece işe yarardır.
- Pazarda rakipleriniz tarafından karşılanamayan eksikleri keşfetmek, bu eksiklikler üzerinden marka profilinizi oluşturmak için son derece işe yarardır.
Sonuç;
Metin