Video Prodüksiyon

Video Çekiminde Işık Nasıl Olmalıdır?

Video Çekiminde Işık Nasıl Olmalıdır - Video Prodüksiyon

 Fotoğrafın oynatıldığı şekil olarak tanımlayabileceğimiz video en önemli hususların başında ışıklandırma gelmektedir. Bu yazımda Video Çekiminde Işık Nasıl Olmalıdır? konusunu anlatıyorum. Video çekiminde ışıklandırma bir video içeriğinim kalitesini hissetiren ses ile birlikte (Ses Kaydı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? konusunu anlattığımız yazmıza tıklayarak gidebilirsiniz.) en önemli hususlardan biridir.

 Fotoğrafta olmasının gerektiği gibi videoda da ışık çok önemlidir. Ne kadar en iyi şekilde kaliteli içerik yaratırsanız yaratın ışık iyi değilse o video her daim yarım olacaktır. Videoda  arka plana gölge yansımayacak şekilde ışıklandırma olması gerekir. Bu en temel ışıklandırma şekillerinden biridir ve üç noktalı aydınlatma ismini alır. Mesela bir YouTube videosu yapmak istiyorsunuz ve bilgiyi aktaran kişi de sizsiniz. İşte böyle bir durumda kullanmanız gereken yöntem üç noktalı aydınlatmadır. Son dönemlerde sosyal medya platformlarının fazlalaşması ve sosyal medya uygulamalarını kullanan bireylerin daha kaliteli içeriklere yönelmesinden dolayı özellikle Instagram ve Youtube video içeriklerini yapanların ileri düzeyde özgün içerik kaygısı oluşmuştur.

 Genel de yurt dışından esinlenilmekte olsa da özgün içerik daima daha kaliteli olur. Her ne kadar bu kaygının başında kaliteli ekipmanlar yer alsa da sorunun esas kaynağı video tekniklerinde yaşanmaktadır. İçerik üreticilerinin genel olarak her ne kadar Sony Vegas, Adobe Premiere Pro gibi yüksek kalitede programlar, video düzenleme kullansa da bu programlar bir süre sonra çekim yanlışlarından dolayı içerik üreticisine yardımcı olamıyor, bu da genel olarak izlenmeye etki etmektedir. Kolay ışıklandırma taktikleri ile kalite olayında gözle görülür derecede değişimler hissedilebilir. Bu yazımda Video Çekiminde Işık Nasıl Olmalıdır? konusunu anlattığım yazıyla ilgili daha fazla bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

İçindekiler ;

Dikkat !

 Fresnel ışıklar kullanarak direkt ışığa odaklanabilirsiniz. Arka ışık, saç ışıklanmaları, arka plan ışıklanmaları ve tonlama için mükemmel bir ekipmandır. Çoğu zaman ana ışık kaynağı olarak kullanılmazlar. Dolgu ışığı veya sahnede yüzün aydınlatılmasında fresnel kaynakların kullanılmama sebebi sert ışık kaynakları olmalarıdır. Video çekimlerinde en az iki fresnel kullanmanız gereklidir. İlki arkadan ışıklandırma, ikincisi ise arka plan ışıklandırmaları için gerekli olacaktır. Küçük fresnel kaynaklar çoğu zaman yeterli olacaktır.

1. Video Çekiminde Ters Işık

Video Çekiminde Işık Nasıl Olmalıdır - Video Prodüksiyon
Video Çekiminde Işık Nasıl Olmalıdır?

 Video çekenlerin genelde yaşadığı sorunların ilk sırasında kameraya yansıyan ters ışık var. Ters ışık; Temel olarak video çekim ekipmanının, ışığın kaynağı düzleminde yönlendirilmesidir. Yani kamera objektifinin doğal unsurlara veya başka bir yapay unsura doğru kayıt almasıdır. Bu ters yönden gelen ışık krizi her ne kadar bazı yönetmenler yönünden fırsata çevrilse de ana hata olarak görülmektedir. Bu ana hata videodaki modeli ve objeyi karartma hareketleri için tercih edilmesi olağan bir ışıklandırma yöntemidir. Genel itibarla gün batımı, gün doğumu video ve fotoğraflarında kullanılan ışıklandırma, ön plandaki model ve objeyi karartıp arka plana bağlı olarak odaklanarak arka plan pozunu güzelleştirir.

2. Video Çekiminde Sert Işık

 İçerik üreticilerinin genel olarak canlarının sıkıldığı durumlardan bir tanesi de ışık ekipmanı kullanılmasına rağmen video kontrastının düzenlenmesidir. Bunun temel bilgilerinden biri de Fresnel ışık cihazının arka plan aydınlatması olmadan önce ön plandaki model ve obje (bu videoyu çeken kişi de olabilir) aydınlatmaya ayarlanmasıdır. Böyle bir etkinin yapısından dolayı Fresnel ışığın ön plandaki model ve objenin sert bir ışıklandırma yapması neredeyse kesin gibi bir olaydır. Bu da kontrast kötülüğüne bağlı olarak ve videonun düzenleme aşamasında işin gecikmesine yol açmaktadır. Fresnel ışık kullanımı olarak sert bir yapı da olduğundan dolayı tek başına tek bir pozlamada doğru kullanılmalıdır, en az iki tane Fresnel ışık kullanmak gereklidir ya da yanında Softbox, Difüzör gibi ışığı inceltecek düzenleyici ekipmanlar da kullanılmalıdır.

3. Video Çekiminde Işığın Yönü

 Çekimlerde Işığın Yönü Nasıl Olmalı? sorusu fazlaca önem arz etmektedir. Bu aslında içeriğin ne olduğuna göre değişiklik gösterebilir. Youtube içeriklerinde, belgesellerde veya röportajlarda ışığın yönü ön planda olan kişiye, model veya objeye odaklanmalıdır. Fakat uzun mesafeli model veya objelerin odak kazandığı çekimlerde, ışık arka plana dağıtılmalıdır. Konuşan kişi tam kamera önünde ise ve arka planda herhangi bir pozlama olmayacaksa ışık doğrudan kameranın arkasına alınmalıdır. Buna arka ışık denir. 

 Ön plandaki modele veya objeye odaklanan ışık arka plandaki modele veya objenin gölgeli çıkmasına neden olacağı için objektifte gözükmeyecek şekilde yandan da arka plana ışıklandırma yapılabilir. Stüdyo çekimlerinde yeşil perdenin de kullanımı yapay ışık ekipmanlarının yardımını gerektirirken, dış mekânlarda yapılan çekimlerde doğal ışık kaynakları kullanılabilir. 

 Güneşten gelen doğrudan ışık veya evlerin penceresinden gelen parlaklık, objektifte alüminyum folyolar yardımıyla ayarlanabilir veya farklı bir tarafa yansıtılabilir. Youtube, Vimeo, Instagram, Pinterest gibi video ve fotoğraf paylaşımı yapılan sosyal medya platformlarında ki içerik üreticilerinin çekim hatalarının genelde ışıklandırmadan kaynaklanan hatalardan oluşmaktadır. Işıklandırmalar ister istemez içerik üreticileri tarafından kullanılsa da hatalı şekilde kullanılmaktadır. Video, belgesel ve film çekimlerinde bu kolay tekniklerle çekimin kalitesi açık bir şekilde artacaktır. Çünkü kamera için ışık her şeydir.

4. Video Çekiminde Işığın Derecesi

 Video çekimlerinde içerik üreticilerinin ışığı hep arttırma eğiliminde olduğu görülmektedir. Fakat önemli olan kontrastı dengeli düzeye getirmek, beyazlık ve siyahlık çözünürlüğü iyi ayarlayabilmektir. Hep ışığı arttırmak konunun renk karşıtlığı yani video veya fotoğrafın kontrastının kötü bir görüntü almasına yol açar. Işığı daha fazla yükselmesinin aksine ışığın yoğunluğunu, ölçüsünü, uzaklığını, yakınlığını ve dağınıklığını ayarlamak kaliteyi iyi düzeye getirir. 

 Işığın yoğunluğunu azaltmak veya düşürmek için ND ışık jelleri, ışığın ölçüsünü azaltmak için tül ışık ağları, ışığın uzaklığını ve yakınlığını ayarlamak için metal ızgaralar ve ışığın dağılmasını engellemek için siyah kumaş gibi ışığı kesen ekipmanları kullanmak ışık düzeni açısından ana etmen kabul edilebilir. ND ışık jelleri, ışığın rengini değiştirmeden ışığın yoğunluk dengesinde ayarlamalar yapabilmek maksadıyla iç mekân çekimlerinde tercih edilebilir. 

 Tüller ise güneşten gelen fazla ışığın miktarını emerek dış mekân çekimlerinde denge sağlar. Fresnel ışığın olmazsa olmazları arasında yer alan metal ışık kesici ızgaralar, Fresnel ışığının sertliğini ve ışığın uzaklığını ayarlamak için kullanılır. Bunun peşi sıra iç mekan çekimlerinde gece görüntüsü vermek veya ışığın dağılmasını engellemek ve içerdeki ışığı kontrol altına almak için siyah kumaş ve buna karşılık bir ekipman kullanılabilir.

5. Işıklandırma Ayarları

 Video çekimlerinde ışıklandırma oldukça önemlidir. Doğru ışığı kullanmak ve ortamı iyi bir şekilde aydınlatmak, görüntü kalitenizi çokca yükseltecektir ve çıarttığınız içerik daha iyi görünmesini sağlayacaktır. Doğru mekanda doğru ışık ayarı yapılmadığında kaliteli ekipmanlarınız olsa bile, kaliteli görüntüler elde etmeniz çok zor. İyi aydınlatılmış bir mekanda akıllı telefonlarınızla yaptığınız çekimlerden oldukça yüksek kaliteli  almanız da mümkün. Işık kaynağı olarak güneş en iyi alternatif olarak öne çıkmakta. En doğal ışığı sağlamasından dolayı gün ışığı çekimlerinizin kalitesini artırmanıza yardımcı olacaktır. 

 Ofisinizde iyi bir şekilde güneş alan bir odanız bulunuyorsa, Bu odayı çekim yapmak için kullanabilirsiniz. Elinizde olanağınız varsa dış mekan çekimleri yaparak, güneş ışığından iyi şekilde yararlanabilirsiniz. Güneş ışığından yararlanmanın dezavantajları da vardır. Kapalı ve çok bulutlu günlerde yeterli ışık olmadığından dolayı çekim yapmakta güçlük çekebilirsiniz. Özellikle kapalı mekanlarda kapalı havalarda yeterli ışığı bulabilmeniz bir hayli zor olur. Yararlanabileceğiniz doğal unsurların dışında yapay ışıklarda yarlanacağınız unsurlardan olacaktır. Yani odadaki ışıklar veya video çekimleri için bütçe kullanarak özel ışıklar alabilirsiniz. Kapalı alanlarda çekim yaparken doğal ışık unsurlarından ziyade yapay ışıklardan yararlanmanız gerekecektir. 

 Bu yapay ışıklar için belli bir bütçe ayırmanız, uzun soluklu video çekimleri konusunda ihtiyacınızı çokça karşılayacağı gibi, gün ışığına bağlı olmadan çekimler yapmanıza olanak tanır. Softbox olarak bilinen ışıklandırma ekipmanları araştırabilir ve ilk olarak iki adet ışık kaynaklarından satın almanız ve çekim yapacağınız mekanda küçük bir alan oluşturmanız daha kaliteli içeriklere sahip fotoğraf ve videoları çekmenize olanak sağlayacaktır. İnternet aracılığıyla birçok softbox seçeneği bulabilirsiniz. Bütçenize uygun olanlardan ekipmanlar ihtiyacınızı karşılayacaktır. İki tane almanızı söyleme sebebimiz ise ürünü hem sağdan hem de soldan eksik ışıklandırma eksiği olmayacak şekilde aydınlatmanızı sağlamak için. Tek bir tarafta ışık olması, ürünün bir tarafının fazla aydınlık diğer tarafının ise daha karanlık görünmesine neden olur.

Sonuç;

Metin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir